Eerdere overdenking

Onze predikant de heer Drs. R. Stoel schrijft in de meeste uitgaven van "ONS EIGEN GELUID" een overdenking.

Hier vindt u de overdenkingen in het kerkblad.

LADDERTJES EN POORTJES

Een klein blond koppie heeft ze.
Merel, een meisje van vijf jaar oud. Een snoepie.
Maar ongeveer een jaar geleden viel zij; een akelige hoofdwond was het gevolg. Die moest in het ziekenhuis behandeld worden. Merel hield er een litteken aan over op haar voorhoofd.
Een rode gebogen streep - net een poortje.
"Jammer", dacht ik.
Maar Merel vond het niet zo jammer.
"Nee", zei zij : " 's Nachts als ik slaap komt mijn elfje, zij, zij alleen heeft de sleutel van dat poortje, dan denk ik heel mooi, dat elfje opent dan het poortje, gaat naar binnen en blijft de hele nacht in mijn hoofd. En 's morgens gaat zij er weer uit".
Nog even, dacht ik, dan zal het onderwijs, de televisie en het internet van dit kind met haar rijke fantasie een heel ander mens gemaakt hebben.
Zij zal beoordeeld en gevormd worden naar de werkelijkheid van deze wereld.

In het boek Genesis staat het verhaal van Jakob, die moest vluchten voor zijn broer Esau.
Esau was heel boos op Jakob en wilde hem wel vermoorden.
Aangezien Esau veel sterker was dan Jakob, besloot Jakob om maar te vluchten.
Onderweg gaat hij ergens zomaar in het veld slapen, het is al nacht aan het worden.
Hij gebruikt een steen als hoofdkussen.
Jakob droomt, hij droomt van een ladder van de aarde naar de hemel.
Engelen (elfjes om mij) klimmen van boven naar beneden en omgekeerd.
Bij die ladder verschijnt.........God.
Wanneer Jakob wakker wordt, denkt hij dat hij heerlijk gedroomd heeft.

Wat zeggen ons deze verhalen?
Een meisje van vijf jaar met een poortje in haar hoofd, waardoor haar elfje naar binnen treedt.
Een jongeman uit lang vervlogen tijden, die droomt van een ladder naar de hemel.
Maar juist daarom houden wij een kerkje in stand, en komen mensen naar de kerk-- om poortjes en laddertjes naar de hemel, naar God, in stand te houden.
Midden in de werkelijkheid van vandaag!!
"Dan denk ik heel mooi", zei Merel.
"Ik heb heerlijk gedroomd", zei Jakob.
Zij laten ons voelen hoe wezenlijk dat voor hen is.

R. Stoel